БОЛКА В
ГЪРБА И КРЪСТА

Какво е болка в гърба и кръста?

Какво е болка в гърба и кръста?

Гръбнакът е опората на нашето тяло. Той е съставен от 24 прешлена, между които се намират междупрешленни дискове, които облекчават натиска и напрежението в гръбнака и осигуряват неговата гъвкавост. Мускулите и сухожилията, намиращи се близо до гръбнака, както и коремните мускули, бедрата и седалището са изключително важни за огъването и завъртането на гръбначния стълб.

Най-чувствителните части на гръбнака са вратът и лумбалната област, защото те също са най-гъвкави. Това е и причината за най-честа поява на болка в тези части на гръбнака.

Защо се появява болката в гърба и кръста?

Защо се появява болката в гърба и кръста?

Болка в гърба и долната част на гърба може да се появи поради различни причини, като физическа дейност, свързана с вдигане, влачене, бутане на товари, неправилна поза по време на работа, дълго седене, работа в изправено положение, неподходящо легло, намалена мускулна сила, затлъстяване, др. Възможно е също болката в гърба или кръста да е следствие от комбинация на различни причини. Много е важно да се оцени силата и продължителността на болката и в случай на силна или дълготрайна болка да се обърнете към личния си лекар, който ще избере подходящата терапия. В повечето случаи се препоръчва обезболяваща терапия с лекарства и почивка, както и редовни упражнения за укрепване на гърба, когато болката отмине.

Други приложения на крем: