Блогът

Не забравяйте за здравето на работното място!

Редакционна Розакта®
Не забравяйте за здравето на работното място!

За да могат мускулите ни ефикасно да вършат работата си, трябва да бъдат достатъчно гъвкави и, разбира се, достатъчно силни и издръжливи. По-дълготрайно стоене в неестествена позиция стяга мускулите, заради това трябва при необходимост да ги отпуснем чрез упражнения за разтягане. А на работното място, където болките обикновено се появяват, често забравяме за това.

Вижте 4 съвета, които ще ви помогнат да хванете собствен ритъм на работа:

  1. Разделете работния си ден на интервали: разбираемо е, че всеки планира какво трябва да постигне до края на деня, седмицата или месеца, но е доказано, че е много по-ефикасно, ако се съсредоточим върху това, което трябва да свършим в дадения момент. Освен това, ако разпределите ежедневните си задължения на повече части, по-лесно ще се концентрирате върху всяка отделна част.
  2. Спазвайте графика: стратегията на интервали функционира само ако в голяма степен спазвате графика и по време на работа не си проверявате електронната поща, тъй като с това проваляте цялата концепция за интервалите на работа и почивка.
  3. Вземете си истинска почивка: резултати от изследвания показват, че хората, които по-често си правят почивки, са по-продуктивни от онези, които не се откъсват от работата и даже по време на почивката са на компютъра или телефона. Почивките, включващи разходки, четене или разговор с колеги, се оказват най-ефективни.
  4. Не чакайте до момента, когато тялото ви информира, че се нуждаете от почивка. Ако чакате до момента, когато усетите умора, за да си вземете почивка, вече сте изтървали пика на продуктивността си. Спазвайте графика си и работете само тогава, когато сте най-продуктивни.

Разтегнете схванатите мускули

Ако често усещате болки в изброените места, означава, че прекарвате много време в седнало положение. Схващането можете да премахнете и по естествен начин.

Врата и горната част на гърба

Неправилното седене часове наред причинява схващане на врата и горната част на гърба и раменете. За отпускане на врата на всеки половин или един час направете следните упражнения:

  • Обърнете главата три пъти съвсем надясно, така че да поглеждате през дясното рамо. Направете същото и наляво.
  • Погледнете пет пъти към тавана и след това бавно към пода.
  • Накрая обърнете главата от ляво надясно и обратно. Повторете поне три пъти, респ. докато схващането не отмине.

Горната част на гърба:

  • Вдигнете ръцете над главата и се претегнете. След това се наведете първо наляво. Сложете лявата ръка на хълбока, дясната протегнете над главата. Повторете и в другата посока.
Проблемът е, че често не си вземаме истинска почивка, а продължаваме да седим на компютъра, да си проверяваме пощата, социалните мрежи, да гледаме клипове, вместо да станем и да си направим кратка разходка.

Долната част на гърба

Тъй като не сме създадени, за да седим, а да се движим, не е странно, че често усещаме болки в долната част на гърба. Най-препоръчително е известно време да седите на стол без облегалка за гърба или на голяма фитнес топка, защото така горната част на гърба се принуждава да е в по-правилна позиция. Но не винаги можем да си позволим това, затова можете да си помогнете и по следния начин:

  • нагласете си аларма на всеки час и се разходете. Можете да отидете само от офиса до коридора, но е важно да изправите гръбнака и поне за малко да не сте приведени над монитора.

Погрижете се за ходилата си

Изкарахте половин работен ден на токчета, но половината още предстои, а вас още сега ходилата ви болят толкова много, че не можете да направите нито крачка повече. Можете да облекчите болките с подходящи стелки за обувки. Във всеки случай си правете почивки: редовна почивка с раздвижване на пръстите на краката и разтягане на глезените ще предотврати спазмите, които могат да причинят хронични заболявания. Ефикасна помощ са също така природните лекарства за облекчаване на болки и ускоряване на кръвотока.