Блогът

Болка в долната част на гърба – звучи познато?

Редакционна Розакта®
Болка в долната част на гърба – звучи познато?

Болката в долната част на гърба е един от най-честите, но също и един от най-сериозните здравословни проблеми, с които се сблъскваме в ежедневието. Тя може да се усили толкова бързо, че значително да затрудни ежедневните дейности, а в същото време откриването и отстраняването на истинската причина е много трудно – има няколко възможни причини, дори ако симптомът е само един, а именно досадната болка в гърба. Ето защо е важно да се информирате за рисковите фактори и какво да правите.

Начин на живот, липса на физическа активност и нездравословно хранене

В голяма степен начинът на живот решава появата на всякакви видове болка. Хората, които не са физически активни или тренират само от време на време, са по-податливи на болка. Тук трябва да се споменат внезапните движения, прекомерното седене или прекомерната физическа активност, тъй като те могат бързо да предизвикат остра болка в гърба и в долната част на гърба. В съответствие с тези фактори храненето също има своето влияние, особено ако е нездравословно, с висока калоричност и с прием на мазнини. Затлъстяването често е причина за болка в долната част на гърба, тъй като това е областта, където гръбначният стълб е най-натоварен поради прекомерното тегло.

Ежедневни навици и натоварвания

Най-големите проблеми обикновено се причиняват от нашите ежедневни навици и модели на поведение, които сами придобиваме или към които трябва да се адаптираме поради естеството на нашата работа или ежедневните дейности. Ако нашите задължения включват продължително стоене в изправено положение, повдигане или преместване на тежки товари, особено чрез често обръщане или други движения, които натоварват гръбначния стълб, тогава появата на болка в долната част на гърба е само въпрос на време. Продължителното седене, съчетано с неправилна поза и неергономично оформен стол, само влошават ситуацията.

Колко пъти Ви се е случвало по време на ежедневните дейности, като почистване на апартамента или градинарство, да почувствате внезапна болка в долната част на гърба? Понякога едно погрешно движение е всичко, което може да предизвика болка, а болката може да продължи няколко дни. Болката често се появява и поради неправилно повдигане, напр. на чанти за пазаруване или на деца и внуци.

Колко пъти Ви се е случвало по време на ежедневните дейности, като почистване на апартамента или градинарство, да почувствате внезапна болка в долната част на гърба?

Предотвратяване

Най-добрата защита срещу болката е тя да бъде предотвратена, преди да се случи. От описаните рискови фактори е възможно лесно да се разбере подходът, който ще бъде най-ефективен — това е здравословен начин на живот, включващ достатъчно редовни физически упражнения и здравословно хранене. Разбира се, не можем да коригираме всеки един детайл и не можем да повлияем съществено на някои фактори. Превенцията е ефективна, но не може напълно да премахне възможността за поява на болка в долната част на гърба.

Мерки, които трябва да се предприемат, когато се появи болка

Ако се появи болка в долната част на гърба, трябва незабавно да се предприемат мерки. Това е времето, когато мерките са най-ефективни и могат успешно да спрат развитието на хронична болка. Кои са възможните мерки? Разумно е първо да откриете причината за болката и дали тя може да бъде отстранена. Ако това не е възможно, можем да използваме кремове с естествен аналгетичен ефект, които се предлагат в аптеките, за облекчаване на леки мускулни болки. От известните естествени вещества с аналгетичен ефект е необходимо да се спомене розмаринът, който не само облекчава болката, но и увеличава кръвообращението в болезнената област, което допринася за по-бързо възстановяване. Ако болката е умерена до силна или присъства от известно време, трябва да се консултирате с Вашия лекар за подходящото лечение на болката.