Блогът

Защо болката в мускулите тормози всеки един от нас?

Редакционна Розакта®
Защо болката в мускулите тормози всеки един от нас?

Мускулната болка не е рядкост. Всеки човек се сблъсква с нея рано или късно. Често причината за болката можем да открием бързо – може да се дължи на извършване на ежедневни дейности, които натоварват мускулите, на продължителна работа в неудобно положение, при любителите на спорта причината често е прекомерна физическа активност, но болка може да се появи и след удар или падане.

Не винаги обаче е възможно причината да се открие веднага. Още по-неприятна е онази болка, за която не можем да намерим конкретна причина и следователно премахването ѝ може да бъде по-трудно. Това често е хронична болка или болка, която се усилва. С подобна болка се сблъскват лицата в старческа възраст, но това е характерно и за онези хора, които редовно извършват дейности, натоварващи мускулите им. Възможно е това да са напълно обикновени дейности като градинарство, почистване на къщата, дори изкачване на стълби – трябва да обърнем внимание на тези натоварвания и преди всичко да вземем мерки при поява на болка.

Какви са признаците на мускулна болка?

Обикновено разпознаването на мускулната болка не е трудно. Първоначално тя е лека и краткосрочна, затова често не ѝ обръщаме особено внимание. Проблемът обаче се появява, ако не предприемем мерки и тази краткосрочна или остра болка се трансформира в дългосрочна или хронична болка, която обикновено продължава повече от три седмици. Най-честите зони на болка са гърбът, кръста, врата и раменният пояс, а често започват да болят и мускулите на краката и ръцете.

Защо се появява мускулна болка?

Мускулната болка е особено честа при хората в старческа възраст. При по-млади хора тя се появява най-вече поради наранявания и по-големи внезапни натоварвания, но при по-възрастните хора причината не е толкова очевидна. Последствията от по-малките натоварвания и продължителното носене се натрупват и болката се усилва. Първите признаци обикновено се появяват между 30 и 40-годишна възраст, първо при онези хора, които стоят или седят през целия работен ден, както и при хората, които не са много физически активни през деня. Рискът е висок и при работници, полагащи физически труд, и при хората, които редовно вдигат и носят тежки товари.

Знаехте ли?

Болката се определя като неприятно сетивно и емоционално преживяване, което се появява в резултат на вреден стимул, заболяване или други дейности, в централната нервна система и е свързано с действително или потенциално увреждане на тъканите. Важно е да имате предвид, че болката има предупредителна или защитна роля в нашето тяло, независимо от причината за появата ѝ. Тя може да предупреждава за увреждане на тъканите или за заболяване, което се случва на заден план. Според продължителността можем да класифицираме болката като остра или краткосрочна, както и като хронична или продължителна, която обикновено продължава повече от 3 седмици.

Болката започва на мястото на нараняване или възпаление. Когато се нараним, тялото реагира чрез стимулиране на рецепторите на болка, които започват да освобождават определени вещества. Тези вещества действат като предаватели, които транспортират информацията, „о, това боли“, директно до гръбначния мозък. Гръбначният мозък, чрез своите рецептори, препраща тази част от информацията към мозъка, където тя се обработва, осъзнава и мозъкът изпраща информацията за болката в частта от тялото, откъдето идва стимулът. Описаният процес се извършва със светкавична скорост, тъй като усещаме болката веднага след нараняването.

Причина за поява на мускулната болка може да са различни фактори, било то твърде малко физически упражнения или мускулно натоварване от нашето ежедневие, като повдигане на деца или носене на пазарски чанти, често навеждане при почистване на жилището, изкачване и слизане по стълбите, градинарство, разходки сред природата, колоездене и др.

Предотвратяване

Появата на мускулна болка може да бъде ефективно ограничена чрез предотвратяването ѝ. Здравословният начин на живот може да помогне много, особено редовните физически упражнения. Освен това се препоръчва да се избягват по-големи натоварвания, дори ако са краткотрайни, като например повдигане на тежки товари. Продължителните натоварвания имат най-голямо въздействие, като например неправилна поза по време на ежедневните дейности или продължително седене. Тези фактори се увеличават само при хората в старческа възраст, които усещат последствията от дългосрочното натоварване на мускулите си. Ето защо в ежедневието е необходимо съзнателно да облекчаваме мускулите, да тренираме редовно и да обръщаме достатъчно внимание на леката и случайна болка. Тогава вече можем да коригираме навиците, които натоварват тялото ни и водят до болка.

Мерки, които трябва да се вземат в случай на мускулна болка

Болката може да се засили до точката, при която се снижава качеството на ежедневния живот. Ако мускулите ни болят, това вече ни пречи при изкачване и слизане по стълбите, в дейностите, свързани с градината, при почистване около къщата, играта с деца и внуци и т.н. Така че не трябва да се отказваме от приятните дейности, които могат да бъдат затруднени от мускулна болка, а да предприемем навременни мерки.

Обикновено се препоръчва самолечение в случай на споменатите преди това леки мускулни болки. При самолечение се използват локални кремове с обезболяващо действие, които се предлагат в аптеките. Продуктите, които са регистрирани като лекарства, освен че са с контролирано качество, са също така безопасни и ефективни, и можете да очаквате да получите подходящ съвет в аптеката. От предлаганите в аптеките лекарства можете да намерите и натурални, традиционни лекарства, като тези, които съдържат етерично масло от розмарин, което ефективно облекчава леката мускулна болка. Етеричното масло от розмарин се използва за облекчаване на лека мускулна болка и се предлага под формата на кремове с обезболяващо действие, които могат да бъдат намерени в аптеките.