Блогът

Седенето на работното място може да бъде много болезнено! Как можем да си помогнем сами

Редакционна Розакта®
Седенето на работното място може да бъде много болезнено! Как можем да си помогнем сами

В последно време лекари и други експерти предупреждават за факта, че седенето е също толкова вредно за здравето ни, колкото тютюнопушенето или наднорменото тегло. Но за съжаление днес на повечето работни места се седи и трябва сами да се погрижим за раздвижване на тялото си – и по време на работа.

Всички ние, които през деня дълго седим и работим на компютър, със сигурност вече сме се сблъсквали с болки във врата, в раменете и гръбнака, особено в кръста. Често дори сутрешните или следобедните тренировки не помагат да се предотвратят последствията от нездравословното, прекомерно седене.

Болки във врата и схванати рамене

Болките във врата и схванатите рамене се срещат често. Проверете каква е причината за това и как можете да си помогнете по напълно естествен начин.

Понякога причината е физическо натоварване или външна травма, а обикновено от тези проблеми се оплакват хора, които на работа дълго седят, приведени над масата или компютъра. Ако главата по-дълго време е в неестествена позиция, мускулите се уморяват, кръвообращението се влошава, а костите и ставите стават по-малко подвижни. И продължителен стрес може да бъде причина за болки във врата и схванати рамене. Заради стреса тялото е постоянно напрегнато, като че ли е готово за битка. Най-често стресът се натрупва в горната част на тялото, във врата и раменете. Стресът може да причини постоянен мускулен спазъм, да влоши кръвообращението и снабдяването на тъканите с хранителни вещества, а мускулите се стягат и започват да болят.

Доста хора облекчават тези проблеми с масажи, при които обаче е важно кремът да увеличава и периферното кръвообращение, тъй като това подпомага по-бързото възстановяване на засегнатото място.

Бързи съвети

За намаляване на вредните последствия от седенето кардиолозите съветват:

  • на всеки половин час правете почивка от 1 до 3 минути, през която станете и се разходете;
  • използвайте бюро, което осигурява работа с компютъра в изправено положение;
  • докато гледате телевизия, правете упражнения;
  • в обществения транспорт вместо да сядате, стойте прави;
  • докато говорите по телефона, се разхождайте из помещението;
  • уговорете си среща по време на разходка;
  • ако на работа седите, сложете си аларма на телефона, която на всеки 2 часа да ви напомня, че е време да станете, направите няколко крачки и раздвижите крайниците си;
  • постепенно намалявайте часове седене, нека целта ви да бъде 2 до 3 часа по-малко седене на ден.