Блогът

Розмаринът, цар сред лечебните билки

Редакционна Розакта®
Розмаринът, цар сред лечебните билки

Розмаринът е добре познат като лечебна билка. Много хора знаят поне един ефект на тази билка, дори само от твърдението, че розмаринът е полезен за Вашата памет. Розмаринът е ценен заради свойствата си, познати още на древните гърци и римляни, а в античността дори е свързван с боговете. Той е посветен на богинята на красотата Афродита, а по-късно и на Венера, като през този период розмаринът е използван за поддържане на вечната младост и красота. Днес познаваме и други свойства, но такива интересни исторически факти ни разказват за дългата традиция, която тази билка има в народната медицина.

Дългата и богата традиция в употребата на розмарина в народната медицина предполага определени доказуеми ефекти на тази билка. Днес ние знаем на кои вещества се дължат ефектите на билката, с които розмаринът е най-добре известен – обезболяващо действие, укрепване на имунната система, влияние върху функционирането на мозъка и много други ефекти.

Благоприятни ефекти на розмарина

Благоприятните ефекти на розмарина се дължат на неговото етерично масло, което се крие в цветовете и листата на билката. Това е сложно етерично масло, състоящо се от множество вещества, които в комбинация носят различни ефекти.

Обезболяващото действие при мускулни болки със сигурност е желан ефект от розмарина. От цъфтящите части на билката се произвежда етерично масло, в което има различни вещества, отговорни за обезболяващия ефект. Етеричното масло от розмарин се използва по този начин за облекчаване на мускулните болки, като например болезнен гръб поради навеждане при почистване на апартамента, при работа в градината, за уморени и болезнени крака след по-дълга разходка сред природата или за мускулни болки, когато вдигате внуците си и др.

Поради обезболяващия ефект етеричното масло от розмарин е налично във вид на крем, който може да се намери в аптеките и се използва за облекчаване на леките мускулни болки. За ефикасното действие върху мускулната болка съдържанието на етерично масло в крема е от решаващо значение, затова е разумно да поискате съвет от фармацевта.

Знаехте ли?

Много хора не знаят, но розмаринът също цъфти. Времето за цъфтеж е някъде между март и май, а в някои райони и през есента. Брането на розмарин обикновено е по време на цъфтежа или след него, в зависимост от предназначението му. По време на цъфтежа обикновено се бере розмарин, ако го използваме за производство на етерично масло. Важно е да се има предвид, че етеричното масло от розмарин не е едно и също. Съставът му зависи преди всичко от района, където расте билката. Ако произвеждаме етерично масло от розмарин, който расте в различни области, съставът на етеричното масло ще бъде различен.

Въпреки че розмаринът се използва от години поради обезболяващото си действие, той, под различна форма разбира се, е известен и за много други цели. Ние със сигурност го познаваме като подправка или консервант, който се прибавя особено към месни и рибни ястия и се съчетава добре с мазнините. За тази цел се използват сухи листа от билката. Тази билка се използва много често в средиземноморската кухня, особено в италианската и френската кухня. Розмаринът обаче не е известен само с това, че е ароматен, но и с укрепващото действие върху имунната система, тъй като съдържа флавоноиди и карнозна киселина, която помага за предпазване на организма от вирусни заболявания. Розмаринът е богат източник на антиоксиданти и има противовъзпалителен ефект. По този начин розмаринът ефективно допълва защитата на имунната система и служи като полезна превенция. Знаехте ли, че розмаринът се използва и в грижата за кожата? Етеричното масло от розмарин е полезен продукт за поддържане на младежкия вид на кожата, тъй като поддържа еластичността и блясъка на здравата кожа. За целта се използва и розмарин под формата на вани. Сред най-известните ефекти на розмарина е определено неговото влияние върху функционирането на мозъка, особено върху паметта, за която се твърди, че розмаринът я засилва, като в същото време се очаква да подобри и вниманието.

Имайки предвид факта, че розмаринът има много полезни ефекти и много потенциал за поддържане на здравословен начин на живот, не е чудно, че е присъствал в медицината от толкова много години и наистина е дар от природата.