Блогът

Разпознайте симптомите на лошото кръвообращение и как може да го подобрете

Редакционна Розакта®
Разпознайте симптомите на лошото кръвообращение и как може да го подобрете

Лошото кръвообращение може да доведе до мускулни и ставни болки и до влошено качество на живот като цяло. Затова нормалното функциониране на кръвообращението е изключително важно за здравословния и активен начин на живот. Лекарственият продукт Rosacta® — естествен аналгетик за продължителна употреба при нарушения на периферното кръвообращение, може да ви помогне.

Кръвоносната ни система се състои от сърце, кръвоносни съдове и кръв. Сърцето изпомпва кръвта през вените и по този начин позволява на тялото да се движи и функционира. Ако съберем всички кръвоносни съдове, по които кръвта доставя кислород и хранителни вещества до всяка клетка в тялото ни, ще получим система с дължина над 95 000 километра. Следователно, кръвообращението зависи от здравето на сърцето и от функционирането на сърдечносъдовата система.

Знаете ли, че почти половината от кръвта се състои от вода?

Сърдечносъдовата система със своите артерии изтласква през тялото пълната с кислород кръв, която след това се връща с всички отпадни продукти обратно към сърцето чрез вените. Сърдечносъдовата система може да се раздели на централна и периферна. Централната се състои от по-големи артерии и вени, които са в гръдния кош или корема, свързва сърцето с белите дробове и основните органи или снабдява други части на тялото (глава, ръце, крака). Периферната система използва малки съдове, за да доставя хранителни вещества и кислород до тъканите на ръцете и краката, както и на повърхността.

Лекарствени продукти, които подобряват периферното кръвообращение, като крем Rosacta® на базата на етерично масло от розмарин, могат да помогнат при проблеми и болки в крайниците.

Симптоми на нарушено периферно кръвообращение

При здрави хора притокът на кръв през вените е безпрепятствен. С течение на годините и в резултат на много фактори кръвоносните съдове могат да се запушат с вещество, съставено от мазнини и холестерол. Поради намаления обем, кръвообращението, както и снабдяването с кислород, хранителни вещества и топлина в краката и други части на тялото, също намалява. Засегнатата част вече не може да функционира правилно, което може да доведе до още проблеми.

Студени крака

Понякога студените крака са напълно нормално явление, което може да е реакция на промените в температурата или начина на живот. В повечето случаи просто трябва да изчакате тялото да свикне с новата реалност.

Студените крака често са резултат обаче и на лошото кръвоснабдяване на краката, тъй като до крайниците не достига достатъчно кръв, която да ги затопли. Най-често това се дължи на заседналия начин на живот, тютюнопушенето, високия холестерол и някои сърдечни заболявания. Препоръчително е хората, които често имат студени крака, да посетят лекаря си.

Студените крака се причиняват от прекомерна консумация на мазни и бързи храни, както и на захар, липса на физическа активност и тютюнопушене.

Уморени крака

Уморените крака често се срещат при жените, възрастните хора и тези с наднормено тегло. Проблемите, които съпътстват дискомфорта в краката, са болка, възпаление на мускулите и крампи. Твърде много или липсата на активност, както и лошото кръвообращение могат да доведат до уморени крака. Въпреки че състоянието не е опасно, за по-добър и по-активен живот се препоръчва облекчаване или предотвратяване на болката с помощта на умерени редовни упражнения, които също подобряват кръвообращението.

Уморените крака са резултат от прекомерна физическа активност или обратното — от недостатъчна, продължително седене или прав стоеж (в самолета, на работа, когато се грижите за деца), както и продължително носене на високи токчета.

Тежки крака

Усещането за тежки и сковани крака след тренировка е очаквано. Ако обаче имате подобни симптоми без видима причина, те могат да бъдат признак на по-сериозни проблеми. Хората с диабет, високо кръвно налягане и холестерол, както и пушачите, често страдат от тежки крака.

Тежките крака са резултат от висок холестерол, тютюнопушене, високо кръвно налягане и наднормено тегло.

Основните симптоми на студените, тежки и уморени крака са изтръпване, спазми, тъпа болка и промяна в цвета на кожата.

Подобни симптоми на лошо кръвообращение могат да се проявят и в други части на тялото като ръцете или дланите. В същото време, нездравословният начин на живот може да доведе до проблеми с кръста и гърба, както и до болка в раменния пояс.

Симптомите на лошо кръвообращение не трябва да се пренебрегват, тъй като могат да доведат до по-сериозни проблеми.

Какво може да наруши периферното кръвообращение?

Много фактори оказват влияние върху развитието на проблеми, дължащи се на лошо кръвообращение. Събрахме само някои от най-често срещаните:

- Възраст (по-възрастните хора са по-предразположени към нарушено кръвообращение)
- Пол (мъжете са по-предразположени)
- Тютюнопушене
- По-високо телесно тегло
- Ограничено движение за по-дълго време (седене в самолет, прав стоеж, седене на бюро)
- Липса на редовни физически упражнения или прекомерно натоварване
- Дехидратация
- Диабет
- Повишен холестерол
- Високо кръвно налягане

Rosacta® крем за подобряване на периферното кръвообращение

Домашните средства за защита и профилактиката са важни за здравословното функциониране на сърдечносъдовата система и доброто кръвообращение във всички части на тялото. Въпреки това трябва време, за да почувстваме ефекта от тях. Болките в краката, гърба и кръста, или в раменете и врата са проблеми, които затрудняват живота ви в настоящия момент. Можете да ги облекчите с крем Rosacta® — ефективен, естествен растителен лекарствен продукт, безопасен за редовна и дълготрайна употреба два до три пъти на ден.

Крем Rosacta® съдържа етерично масло от розмарин, което ефективно подобрява периферното кръвообращение и по този начин спомага за облекчаване на болките в мускулите и ставите.

Rosacta® е лекарствен продукт с естествен произход, тъй като съдържа активната съставка етерично масло от розмарин. Трябва да се отбележи, че розмаринът, от който се получава етеричното масло, не се третира с пестициди.

Уникалното етерично масло от розмарин в крем Rosacta® идва от Северна Африка, където се добива от внимателно подбрани части на розмарина по време на цъфтежа.

Как мога да си помогна?

Влошеното периферно кръвообращение може да бъде избегнато с подходяща профилактика. Ако обаче вече забелязвате първите симптоми, има много начини за облекчаване на болката и подобряване на периферното кръвообращение.

Хидратация — Опитайте да пиете поне 2 литра вода всеки ден, а мъжете — до 3 литра. Можете също така да замените водата с неподсладени билкови чайове, което допълнително ще допринесе за по-доброто функциониране на кръвоносната система.

Спрете да пушите — Пушенето значително влошава здравето ви, затова се откажете възможно най-скоро. Това, наред с други неща, подобрява кръвообращението и същевременно намалява вероятността от рак и инфаркт.

Компресивни чорапи — След консултация с вашия лекаря опитайте употребата на компресивни чорапи, които ускоряват кръвообращението в краката.

Редовни упражнения — Редовната физическа активност е от съществено значение за здравата сърдечносъдова система, тъй като укрепва сърцето и кръвоносните съдове. Дори и по-малко интензивните упражнения като колоездене, йога, плуване или ходене, могат значително да подобрят кръвообращението ви.

Опитайте упражнението за крака „свещ“, тъй като е идеално за кръвоносните съдове и намалява отока на краката.

Намалете теглото си — Високото телесно тегло натоварва тялото, особено сърцето, ставите и периферната кръвоносна система. Отслабването с няколко килограма е много полезно за по-доброто кръвообращение.

Повдигнете краката си — Повдигането на краката след продължително седене е полезно, особено ако забележите подуване на краката и глезените.

По-малко стоене или седене — Съвременният начин на живот може да ни принуди да седим или стоим дълго време. Опитайте се да променяте позицията си през деня и да се разтягате на всеки час.

Здравословна храна — Избягвайте бързи и преработени храни, храни с високо съдържание на захар и сол. Добавете повече зеленчуци, здравословни мазнини и фибри към диетата си.

Черният шоколад съдържа флавоноиди, които разширяват кръвоносните съдове, така че от време на време можете да се поглезите с едно парче, за да задоволите желанието си за сладко.

Източници:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/tired-legs#home-remedies
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321670#seeing-a-doctor
  3. https://www.healthline.com/health/heavy-legs#home-remedies
  4. https://www.revijazamojezdravje.si/zdravo-ozilje-kako-izboljsati-cirkulacijo-krvi/#
  5. https://www.cvmus.com/vascular-treatment/poor-circulation-treatment-and-causes
  6. https://vitalheartandvein.com/blog/symptoms-of-poor-circulation-in-the-body-vascular-issues/
  7. https://www.zdravje.si/slaba-prekrvavitev
  8. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321670#common-symptoms
  9. https://www.neufoot.com/blog/4-surprising-reasons-your-feet-are-always-freezing

Прочетете внимателно инструкциите преди употреба! Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт относно рисковете и нежеланите ефекти.

Rosacta® е традиционен растителен лекарствен продукт за приложение при определени показания, базиран изключително на дългогодишен опит.