Блогът

Пет съвета за това как да се предотврати и облекчи болката в мускулите след тренировка

Редакционна Розакта®
Пет съвета за това как да се предотврати и облекчи болката в мускулите след тренировка

Чували ли сте за общоприетото мнение, че упражненията са най-ефективни само когато почувствате болка в мускулите си след тренировката? В спортните зали и по време на спортните занимания това е вече почти поговорка, но няма много общо с истината – всъщност това е много погрешно мислене, което често води до претоварване и наранявания! Леката мускулна болка след тренировка е нормална, но това не означава, че трябва просто да се пренебрегва.

Най-честата причина за спортни наранявания е претоварването на организма поради прекомерна активност. На тези проблеми най-често са изложени хората, които след по-дълъг период от време без активни тренировки се натоварят с интензивни упражнения, но също така и онези хора, които внезапно извършват случайни дейности с повишено натоварване като част от ежедневните си дейности. Ето защо, преди да решите да следвате решения, взети на Нова година или на рождения Ви ден, за безсмислено трениране във фитнес зала, научете за причините, симптомите и отстраняването на тези чести травми.

Не забравяйте за загряване и разтягане

В желанието си бързо и ефективно да направим нашата тренировка ние често просто преминаваме към действие. Голяма грешка! Загряването е от ключово значение за здравословна и безопасна тренировка, тъй като организмът трябва да бъде подготвен за работа преди всяка по-интензивна физическа активност – особено, ако изпробваме нови дейности или упражнения. Същото важи и за разтягането след тренировката, разумно е да завършите с упражнение с по-ниска интензивност. По този начин се освобождаваме или поне намаляваме мускулната болка след тренировката и ускоряваме регенерацията.

Активен начин на живот и подходящ хранителен режим

За ефективна регенерация трябва да снабдим тялото си с подходящо гориво. Обикновено здравословният начин на живот има своя ефект – здравите и добре подготвени хора ще завършат интензивната тренировка по-лесно и физическото натоварване няма да остави никакви забележими последствия. Следователно благоприятният резултат идва и с качествения хранителен режим. След тренировката трябва да се възстанови снабдяването с хранителни вещества, затова се препоръчва консумирането на лека протеинова храна скоро след приключване на тренировката. Идеалният избор са смути и други лесно усвоими храни. Като цяло е разумно по-голямата част от въглехидратите да се заменят с протеини, но в дългосрочен план разнообразната и балансирана храна, разбира се, е най-полезна.

Светият принцип на постепенност

Мускулните болки след тренировка се причиняват най-вече от пресилване. С умерено трениране ние се отърваваме от подобна болка и тя не трябва да причинява проблеми на тези, които имат установен тренировъчен режим. Болката е знак за пресилване, затова винаги е необходимо да следваме принципа на постепенност. Ние увеличаваме интензивността и обхвата на тренировката бавно, за максимум 10% седмично и годишно. Особена опасност представлява пресилването при пропусната тренировка – например, ако нямаме възможност да тренираме една седмица, не можем да компенсираме това през следващата седмица като увеличим обхвата, интензивността или продължителността на тренировката с два пъти повече. Всъщност е разумно интензивността да се намали за малко и след това да се продължи постепенно.

Особена опасност представлява пресилването при пропусната тренировка – например, ако нямаме възможност да тренираме една седмица, не можем да компенсираме това през следващата седмица като увеличим обхвата, интензивността или продължителността на тренировката с два пъти повече. Всъщност е разумно интензивността да се намали за малко и след това да се продължи постепенно.

Хранителни и други добавки като черешката на върха

Хранителните и други добавки могат да помогнат. Като помощно средство за регенерация се препоръчва да се приема магнезий, който се предлага в много форми, а за облекчаване на болката в мускулите в аптеките има налични кремове с аналгетично действие, които бързо помагат при първите признаци на проблеми. И да не забравяме за солите – те се губят чрез изпотяване и трябва да бъдат подходящо заместени по време на или след тренировка.

Освободете се веднага от болката

Леката мускулна болка след тренировка не е проблематична, но може да доведе до по-сериозни проблеми. Слушайте тялото си и обърнете внимание. Много пъти мускулната болка може да бъде избегната със старателно разтягане след тренировка, но ако все пак се появи болка, най-ефективно е да се лекува с лекарства. Най-добре е да се предприемат действия с лекарства, които намаляват болката и възпрепятстват възпалението. Характерно за спортните болки и наранявания е, че те са склонни да нарастват поради повтарящо се натоварване. Разумно е при наличие вече на лека болка да се използват аналгетици, особено популярни са кремовете с аналгетично действие, които се предлагат в аптеките.