Блогът

Ох, отново мускулна треска! Какво да правя?

Редакционна Розакта®
Ох, отново мускулна треска! Какво да правя?

Едни от най-честите причини за болки в мускулите и ставите са спортните травми. Как можем ефикасно да се отървем от тях по естествен начин?

Здравото ежедневие освен здравословно хранене включва и интензивна физическа активност – поне 30 минути на ден, препоръчват експерти. И въпреки че редовното спортуване има доказано положителни ефекти върху тялото, може при свръхнатоварване или неправилно изпълнение на упражнения да натоварим мускулите и ставите прекалено много. И последствията? Мускулна треска, изкълчване, разтежение на мускула, оток, разместване на става… И всичко това съпроводено от неприятни болки.

Естествени мерки за облекчаване на травми

Спортуването е здравословно и желателно, но понякога не можем да избегнем травми. Ако се сблъскаме с тях, е добре да знаем какво да предприемем. Първа и задължителна мярка при поява на болка е незабавно да спрем да тренираме, в противен случай може да влошим травмата, а болката да се увеличи. Когато спрем да тренираме, трябва да спазваме няколко съвета: почивка, охлаждане на засегнатото място, превръзка и вдигане на засегнатото място над нивото на сърцето. За ефикасно премахване на болки съветваме да използвате болкоуспокояващи кремове, които можете да намерите в аптеките, където можете да попитате за съвет фармацевта. В случай на по-силна болка или травма, трябва да посетите лекар.

Как да предотвратяваме травми?

Какво можем да направим, за да намалим вероятността за мускулни болки? Преди всяка тренировка, без значение дали е много или по-малко интензивна, намерете достатъчно време за добра загрявка и разтягане на мускулите. Така подготвяме мускулите и ставите за упражнения, тъй като увеличаваме кръвообращението и гъвкавостта. Тренировката трябва да бъде подходяща за физическата ви форма, иначе може заради свръхнатоварване на скъсаме някой мускул или заради прекалена умора да направим някое грешно движение. След изморителна тренировка трябва постепенно да се охлаждаме. При всички спортове е необходима подходяща спортна екипировка, която ни осигурява по-добри резултати и по-голяма безопасност.