Блогът

Най-честата мускулна болка, която води пациента при лекаря

Доц. д-р Наташа Кос, дм, директор на Института за медицинска рехабилитация на Университетския медицински център в Любляна
Най-честата мускулна болка, която води пациента при лекаря

Мускулната болка, като болката в гърба и в долната част на гърба, болката във врата и раменния пояс или болката в краката, е един от най-честите симптоми, поради които хората се обръщат към своя лекар или фармацевт за съвет или помощ.

Причините за появата на болка са различни. Често болката се дължи на нашия начин на живот – много седене или ежедневно натоварване на мускулите, което се появява в определени позиции, като напъване, навеждане или повдигане на (твърде) тежък товар. Важна мярка, която трябва да се предприеме при поява на болката, е да се премахне факторът, който предизвиква болката. Също така е важно болезнената част да не се натоварва прекалено много, да остане в покой достатъчно време, да се направят подходящо подбрани упражнения и да се облекчи болката чрез прилагане на локални аналгетици (например крем).

Болката се определя като неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано с действително или потенциално увреждане на тъканите. Важно е да имате предвид, че болката има предупредителна или защитна роля в нашето тяло, независимо от причината за появата. Тя може да предупреждава за увреждане на тъканите или за заболяване, което се случва на заден план. Според продължителността можем да класифицираме болката като остра или краткотрайна, както и като хронична или продължителна – обикновено продължава повече от 3 месеца (WHO 2012).

Най-честата причина за посещение при лекар е болката в долната част на гърба, като много хора също така търсят консултация с лекар по повод на болка във врата и раменния пояс. Честа е и болката в мускулите на краката, особено при по-възрастните хора. Различни фактори могат да са причина за поява на мускулна болка; това могат да са дейности в нашето ежедневие, като повдигане на деца или носене на пазарски чанти, често навеждане напред при почистване на апартамента, изкачване и слизане по стълби, градинарство, разхождане сред природата, колоездене и т.н. За появата на болка обаче трябва да бъдат споменати други по-сериозни причини, като ревматични заболявания, наранявания или напр. фибромиалгия.

Разбира се важно е да тренираме достатъчно и да отделяме от свободното си време за тренировка. Често обаче се случва да искаме да постигнем желания ефект или да подобрим нашето физическо състояние твърде бързо, като по този начин се пресилваме с упражнения. Но с пресилване мускулите могат бързо да бъдат претоварени или дори наранени, което след това предизвиква болка.

Различни фактори могат да са причина за поява на мускулна болка; това могат да са дейности в нашето ежедневие, като повдигане на деца или носене на пазарски чанти, често навеждане напред при почистване на апартамента, изкачване и слизане по стълби, градинарство, разхождане сред природата, колоездене и т.н.

Често чуваме въпроси като кога трябва да посетим лекар в случай на болка. Разбира се, най-важното е ние сами да се опитаме да открием причината за болката. За облекчаване на болката преди всичко съветваме да си помогнете сами с лекарства под формата на кремове с аналгетично действие, които се предлагат в аптеките, както и с почивка. Продуктите, които са регистрирани като лекарства, освен че са с контролирано качество, са също безопасни и ефективни, а в аптеката можете да очаквате да получите съвет. Сред естествените лекарства следва да се подчертаят тези, които съдържат етерично масло от розмарин, което ефективно облекчава леките мускулни болки. Ако страдаме от умерена до силна болка или ако изпитваме болка по-дълго време, трябва да се консултираме с лекар за подходящото лечение. В такъв случай лекарят обикновено препоръчва перорални лекарства (особено таблетки или капсули). В този случай лечението с кремове с аналгетично действие може да се използва като добавка, особено при възрастни хора.

Болката влияе значително на качеството ни на живот, тъй като ограничава способността за извършване на ежедневни дейности и работа, но също така влияе на съня и настроението ни. За да избегнем мускулните болки, можем да направим много с превенцията в смисъл на здравословен начин на живот, достатъчно тренировки, упражнения за разтягане и укрепване, които облекчават мускулите. Ако все още чувствате болка, е разумно да я лекувате с лекарства.