Блогът

Мускулна болка?

Редакционна Розакта®
Мускулна болка?

Мускулната болка се превръща във все по-чест здравен проблем. Установено е, че повече от 90% от хората поне от време на време страдат от мускулна болка. Това е повтарящ се и досаден проблем, с който се сблъскваме при извършването на ежедневни дейности, които натоварват мускулите ни, като например навеждане при почистване на апартамента, приклякване при работа в градината, вдигане на (твърде) тежки товари, незначителна или прекомерна физическа активност и т.н.

Кои са най-честите зони на болка?

Най-честите зони на болка са шията, раменният пояс, гърбът, долната част на гърба, краката и ръцете, но болката може да се появи и другаде. Важно е да се вземат мерки и когато се появи болката, първо да се установи причината за нейната поява и след това да се направи опит тя да се избегне.

Претоварване на мускулите по време на ежедневните дейности

Причина за претоварване на мускулите, освен твърде голямо физическо натоварване, може да бъде неправилната поза при извършване на ежедневните дейности. Колко пъти Ви се е случвало да почувствате внезапна болка в гърба, докато почиствате, да усетите болка в краката си, докато работите в градината и да изпитате болка в мускулите след игра с внуците си? Всичко това са предупредителните знаци на нашето тяло, че трябва да променим нещо или да подобрим стойката си, да правим движенията по по-контролиран и внимателен начин, и да помним как те влияят на нашите мускули.

Как да облекчим болката?

В състоянието, когато нашите мускули ни болят, изгарят или са наранени, тялото ни се нуждае от помощ, за да се възстанови по-бързо. Някои болки могат да бъдат облекчени чрез почивка или чрез извършване на определени упражнения за разтягане и укрепване, които облекчават мускулите, но това не е задължително да бъде достатъчно. Трябва да имаме предвид, че най-ефективният начин за облекчаване на болката е с лекарства.

При лека мускулна болка, като болка в гърба и в долната част на гърба, болезнени и уморени крака или болка в шията и раменния пояс, обикновено се препоръчва самолечение. То е подходящо при остра болка, но трябва да елиминираме вероятността от по-сериозно нараняване или болка, дължаща се на прием на лекарства или на сериозно заболяване. При самолечението се използват локални кремове с обезболяващо действие, които се предлагат в аптеките. Продуктите, които са регистрирани като лекарства, освен че са с контролирано качество, са също така безопасни и ефективни и можете да очаквате да получите подходящ съвет в аптеката. От наличните в аптеките лекарства можете да намерите и естествени, традиционни лекарства, като тези, които съдържат етерично масло от розмарин, което ефективно облекчава леката мускулна болка.

Етеричното масло от розмарин се използва за облекчаване на лека мускулна болка и се предлага под формата на кремове с обезболяващо действие, които могат да бъдат намерени в аптеките.

Знаете ли, че розмаринът има обезболяващ ефект?

Обезболяващото действие при мускулната болка със сигурност е полезен ефект на розмарина. От цъфтящите части на билката може да се произведе етерично масло, в което има различни вещества, отговорни за обезболяващия ефект. Ако нанесете крем с етерично масло от розмарин върху болезнената област, започва действието на веществата от етеричното масло, по-точно на 1,8-циенол, алфа-пинен и камфор, които се свързват с болковите рецептори и специфичните медиатори на възпаление и по този начин облекчават мускулната болка. За ефикасното действие върху мускулната болка, съдържанието на етерично масло в крема е от решаващо значение, затова е разумно да поискате съвет от фармацевта.

При по-силна болка е от съществено значение да посетите лекар, за да може да бъде поставена правилната диагноза и за да бъдете посъветвани за по-нататъшни мерки.

Ако нанесете крем с етерично масло от розмарин върху болезнената област, започва действието на веществата от етеричното масло, по-точно на 1,8-циенол, алфа-пинен и камфор, които се свързват с болковите рецептори и специфичните медиатори на възпаление и по този начин облекчават мускулната болка.