Блогът

Как да избегнем мускулна треска?

Редакционна Розакта®
Как да избегнем мускулна треска?

При разтежение на мускула става дума за травма на мускулните влакна. Почти всеки мускул в тялото може да бъде преразтегнат, а последствията са болезнени.

Важен рисков фактор за травми безспорно е недостатъчната подготовка, т.е. загрявка. Без значение дали става въпрос за бягане, колоездене, каране на ролери, плуване или отборни спортове – винаги първо трябва да загреем важните мускулни групи. Също така внимавайте за момента, когато усещате, че сте останали съвсем без сили и продължаването със спортните занимания става мъчително. Мускулната умора включва защитни механизми и увеличава вероятността от травми. Обикновено спортните травми са леки или умерени. Сред най-честите умерени травми са болките в мускулите, или така наречената мускулна, треска и разтежениете на мускули. За тях можем да се погрижим сами вкъщи, но имайте предвид, че възстановяването отнема повече време.

Болките в мускулите са най-честият спътник на спортистите.

Появяват се след определено натоварване заради микро-травми на фасция, които са последствие от прекалено интензивна, респ. прекалено бързо увеличаване на интензивността на тренировката. Най-добрият начин за предотвратяване на това е постепенното увеличаване на натоварването, но малко мускулна треска вероятно никога няма да можем да предотвратим. Въпреки че няма ясни научни доказателства, някои препоръчват за предотвратяване на мускулна треска охлаждане на тялото или части от тялото след тренировка с потапяне в студена вода (15 градуса за 6 до 10 минути). Охлаждането помага и за облекчаване на вече съществуващи травми, както и масажът. Не трябва да прекъсвате тренировките, просто ги адаптирайте към настоящите си възможности.

При разтежение на мускула също е важно да започнете максимално бързо да го охлаждате, а през следващите дни да го натоварвате оптимално до прага на болката, тъй като съвременните изследвания показват, че абсолютната почивка, която е била препоръчвана в миналото, не помага за възстановяването. Ако забележите голям оток, неестествена форма или усещате неконтролируема болка, задължително посетете лекар, защото това означава, че мускулът е скъсан. Незабавно трябва да посетите лекар и когато: някоя кост е изкривена или се движи в необичайна посока; и най-лекият допир на засегнатото място предизвика силни болки; забележите голям оток или промяна на цвета на кожата и състоянието не се подобрява няколко дни.

Спортните травми могат да вгорчат живота на активните хора и трябва да направим всичко, за да ги предотвратим, въпреки че често нямаме влияние върху възникването им. По принцип всички спортове са полезни за тялото, но прекаляването може да причини болки или дори травми.