Блогът

Болка в краката - кога трябва да се притеснявате?

Редакционна Розакта®
Болка в краката - кога трябва да се притеснявате?

Напълно нормално е болката в краката да се появява след продължителни или изтощителни физически дейности. Но трябва да знаем кога е само изтощение и кога действителната болка е следствие от възпаление, нараняване или някакъв друг проблем, който се нуждае от повече внимание. Нашето тяло ни съобщава посредством болката, че не може да се справи ефективно с напрежението, а дългосрочното натоварване може значително да повлияе на физическото състояние на целия организъм.

Важно е да се вслушваме в тялото си и да следваме признаците на болка, както и да взимаме навременни и успешни мерки.

Причини за болката в краката

Болката в краката не е непозната за хората, които стоят често изправени за продължително време. Обикновено това се налага на работното място, особено при професии като лекар, учител, сервитьор, фризьор и много други. Продължителното стоене в изправено положение е допълнително натоварване за тялото, въпреки че първата Ви мисъл е, че това не е особено трудна дейност. Можем да поддържаме изправена поза само с добра подкрепа от страна на мускулите, които поддържат тялото в тази позиция. Ако тези мускули не са „тренирани” достатъчно добре, те се свиват и не могат да участват в стимулирането на притока на кръв, това впоследствие причинява болка и с времето мускулите могат да се наранят поради постоянно натоварване. Най-уязвими са сухожилията, които свързват мускулите със ставите, тъй като мускулите не са създадени за такова продължително натоварване.

Честа причина за болка в краката също е твърде ниската физическа активност или прекалено дългото седене. Ето защо краката могат да се усещат уморени и вече болезнени при разходка сред природата, работа в градината или извършване на домашни задължения (чистене с прахосмукачка, почистване и т.н.).

Най-честата болка, която се появява при повишено натоварване на краката, е болка в мускулите на прасеца и на бедрото, понякога и в глезените, и коленете, както и болка в краката. Болката често е придружена от подутите крака и нарушеното кръвообращение в тях, което води до добре познатото усещане за тежест и умора в краката.

В ежедневието често не можем да избегнем споменатите по-горе ситуации. Много от тях поставят тялото ни в неестествено положение и добавят натоварване – в такива случаи мускулна болка и други наранявания се появяват още по-бързо.

Честа причина за болка в краката също е твърде ниската физическа активност или прекалено дългото седене. Ето защо краката могат да се усещат уморени и вече болезнени при разходка сред природата, работа в градината или извършване на домашни задължения (чистене с прахосмукачка, почистване и т.н.).

Мерки за освобождаване от болката в краката – какво можем да направим сами?

С превенция ние можем сами да свършим по-голямата част от работата. Натоварвайте тялото, колкото е възможно по-малко с продължителни или неудобни позиции, като напр. приклякване по време на работа в градината, почистване или седене пред телевизора с часове. Можем да избягваме да правим всичко това, като комбинираме стоенето със седене, ако това е възможно. Ако наистина трябва да стоим изправени, докато извършваме ежедневните си дейности, се препоръчва също да се прави почивка и тя да се използва за седене. Докато седите, е важно да имате предвид правилната поза и положението на краката. Не трябва да кръстосваме краката си, тъй като това намалява кръвообращението в тях.

Изключително важно е също така да се изберат правилните обувки. Изберете такива обувки, които предлагат комфорт и намаляват напрежението в краката до известна степен. Високите токчета със сигурност не са подходящи, особено за продължително стоене в изправено положение.

Редовната физическа активност и правилната поза са от ключово значение за стимулиране на кръвообращението и намаляване на напрежението в мускулите. При уморени и болезнени крака се препоръчва разтягане и отпускане на мускулите. За облекчаване на болката в краката можем също така да си помогнем със самолечение, като поискаме естествени лекарства с обезболяващо действие (напр. етерично масло от розмарин) под формата на кремове, които се предлагат в аптеките.

Подарък от природата

Природата ни предлага многобройни подаръци, сред тях е и розмаринът (Rosmarinus officinalis, L.), който болшинството от нас използват в кухнята, но той е нещо повече от обикновена подправка. Розмаринът е важно лечебно растение още от времето на древните гърци и римляни и присъства в медицината от хилядолетия, тъй като е известен с обезболяващите си свойства и способността му да увеличава периферното кръвообращение.