Блогът

Без усилие към целта – Избегнете мускулна болка след тренировка

Редакционна Розакта®
Без усилие към целта – Избегнете мускулна болка след тренировка

Физическата активност е от съществено значение за здравето и поддържането на силна имунна система. Ефектът ѝ е изключително положителен за цялостното ни състояние, но често е придружена от неприятни мускулни болки. Открийте как можете да ги предотвратите.

Положителни ефекти от физическата активност

Здравословният начин на живот, който включва и редовна физическа активност, все повече присъства в нашето ежедневие. Най-малко 30 минути упражнения на ден, в комбинация със здравословна диета и пълноценен сън, могат да имат много положителни ефекти върху нашето здраве:

• По-малък шанс за развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване;
• Понижаване на кръвното налягане и възможността за развитие на остеопороза;
• Понижаване риска от инсулт;
• Контролиране на телесното тегло в здравословни граници;
• Подобряване на физическата форма, поддържане на мускулната сила и подобряване на подвижността на ставите;
• Намаляване на стреса, тревожността и депресията.

Физическата активност се разделя на аеробна активност и мускулна тренировка. Един възрастен трябва да бъде умерено аеробно активен поне 150 минути седмично или 75 минути, ако тренира интензивно, и да извършва мускулна тренировка два пъти седмично.

Възрастен човек трябва да бъде физически активен поне 150 минути седмично

След тренировка е нормално мускулите да ни болят леко, но забавената мускулна болка или възпалените мускули са по-скоро вредни, отколкото доказателство за добра тренировка. Колкото и силна да е болката, тя не бива да се пренебрегва. Ето защо, след тренировка, следвайте тези стъпки, за да я предотвратите или облекчите.

Защо мускулите ни болят след тренировка?

Локалното кръвообращение може да бъде свързано с мускулна болка. Задържането на метаболитни продукти на мускулните клетки и недостатъчното добро кръвообращение може да доведе до поява на мускулна болка. Доброто локално кръвообращение спомага за отстраняването на метаболитните продукти от клетките, което може да помогне за намаляване интензитета на мускулната болка. В същото време, подобреното кръвообращение позволява на мускулите да бъдат по-добре снабдени с хранителни вещества и кислород, което подобрява регенерацията на мускулната тъкан.

Мускулното увреждане е временно. Мускулите се лекуват сами, стават по-силни и могат да издържат на по-интензивни тренировки.

Кога се появява мускулна болка?

Мускулната болка след тренировка не е знак за качествена тренировка, но може да бъде предупредителен знак, че дейността е била твърде натоварваща и е увредила мускулите. Това най-често се случва, когато:

• Правим тренировка или упражнение за първи път;
• Добавяме нова дейност или упражнение към рутината си;
• Увеличаваме интензивността на упражненията (повече тежест, повече повторения, по-висока скорост);
• Постоянно правим едно и също упражнение без почивка или ден без физическа активност.

Избегнете тренировъчната болка, като последица от интензивна тренировка

Тренировката не свършва след последната серия упражнения или последния пробяган километър. За да избегнете болка, следвайте тези стъпки и ги направете част от вашата рутина:

ОХЛАЖДАНЕ: не прекратявайте тренировката си внезапно, тъй като може бързо да ви стане лошо. Тъй като тялото се загрява по време на физическа активност, бавно намалете интензивността на тренировката и по този начин оставете тялото да се охлади до нормална телесна температура.


• РАЗТЯГАНЕ: мускулите се свиват след тренировка, така че разтягането е от решаващо значение. По този начин ускоряваме регенерацията, намаляваме болката и отпускаме мускулите, което подобрява подвижността, стойката и отпуска тялото.


ПИЙТЕ ВОДА: по време на тренировка тялото губи много вода и електролити. Затова трябва да ги заменим след тренировка, като по този начин подобряваме гъвкавостта и мускулната сила и предотвратяваме болката.


СТУДЕН ДУШ: не се нуждаете от лед или леденостудена вода, но малко по-хладната вода може да помогне за регенерацията на мускулите, да предотврати мускулно възпаление и по този начин да предотврати появата на болка на следващия ден.


МАСАЖ: експертите препоръчват масаж след по-интензивни упражнения, тъй като намалява времето за възстановяване, намалява мускулните възпаления и подготвя мускулите за по-нататъшни дейности.


САМОМАСАЖ: ако не можете да правите масаж след всяка тренировка, можете да го направите и сами с масажен валяк, масажна топка или обикновена топка за тенис. С тях ще отпуснете мускулните обвивки, ще разтегнете мускулите и ще подобрите гъвкавостта им.


МАГНЕЗИЙ: губим магнезий по време на спортна активност, който е един от ключовите електролити и затова трябва да бъде заменен. За дългосрочно правилно функциониране и сила на мускулите и за предотвратяване на болка, трябва да приемате поне 300–400 mg магнезий на ден.

Розакта® крем

Можете също да облекчите мускулната болка с ефективния крем Розакта®, който действа аналгетично и подобрява кръвообращението в засегнатите области. Лекарството е безопасно за редовна и продължителна употреба два до три пъти на ден.

Кремът Розакта® е лекарство с растителен произход, тъй като съдържа активната съставка етерично масло от розмарин. Трябва да се отбележи, че розмаринът, от който получаваме етеричното масло за Розакта®, расте в естествена среда и не се третира с пестициди.

Повечето от стъпките за предотвратяване на болката могат да бъдат включени във вашата рутина следващия път, когато отидете на фитнес или извършвате друга физическа активност. Ако забележите, че болката все още не изчезва след три дни, пречи на ежедневните ви задачи и е придружена от видимо подуване, зачервяване или крампи, това може да означава по-сериозни наранявания. В тези случаи се консултирайте с Вашия лекар.

Източници:

  1. https://www.healthline.com/health/exercise-fitness/what-to-do-after-working-out#tips-for-sore-muscles 
  2. https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/how-much-exercise-do-you-need
  3. https://www.healthywomen.org/your-wellness/what-do-after-workout
  4. https://www.byrdie.com/what-to-do-after-working-out 
  5. https://chiropractic.ca/blog/what-causes-muscle-soreness-after-working-out/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12617692/

Преди употреба прочетете листовката! Розакта® е традиционен растителен лекарствен продукт без лекарско предписание, подходящ за възрастни над 18 години и хора в старческа възраст.