Блогът

6 прости съвета, когато ни болят мускулите

Редакционна Розакта®
6 прости съвета, когато ни болят мускулите

Периодичните болки в мускулите или мускулни спазми са резултат от реакцията на тялото на увеличено натоварване, а понякога и от липсата на движение, прекалено голям стрес и напрежение и др. Болките в мускулите могат да ни съпровождат и когато сме болни (грип, настинка). И изобщо не е странно, че след седене цял ден на работа чувстваме болки в мускулите. Тогава можем най-добре да си помогнем сами.

Как?

1. Достатъчно сън

Понякога болките в мускулите ни подсещат, че сме се претоварили и че е време да спрем и да си вземем нужната почивка. Най-накрая спряхме или легнахме, но с това не сме разрешили проблемите. Важни са и позицията ни по време на сън, и качеството на леглото, които могат да влияят на болките, особено в кръста. Препоръчваме спане на хълбок. Ако спим по гръб, можем да си помогнем с възглавница под кръста или врата, за да намерим позицията, която няма да ни причинява болка.

2. Здравословно хранене

Мускулите могат да ни болят и когато ни липсва някой витамин или минерал. Мускулните спазми често са предизвикани от липсата на магнезий, който можем да си добавяме. Също така е добре да внимаваме като цяло с храненето, а менюто ни трябва да включва храни, които съдържат много калций, калий и витамини от групата В. Трябва да избягваме рафинираната захар и други преработени храни, които възпрепятстват абсорбирането на необходимите витамини.

3. Хидратиране

Толкова просто, но толкова важно. Особено в летните дни трябва да внимаваме да пием достатъчно вода, тъй като и липсата на течности може да предизвика болки в мускулите. Трябва да пием на малки глътки, не цялата чаша наведнъж, защото по този начин водата само минава през тялото ни и не се абсорбира. Водата трябва да е със стайна температура, не студена.

4. Да не забравяме да се движим

Непрекъснато трябва да се движим, да се разхождаме сред природата и да не забравяме за разтягането, което ще помогне за отпускане на схващането в мускулите.

5. Правилна стойка и подходящо подреждане на работната среда

Правилната стойка задържа тялото в позиция на естественото огъване на гръбнака или позицията на двойно S. Заради седене часове наред се появява обратен ефект, тъй като тялото поради обездвижване е претоварено, напрегнато и в спазъм. Съвременната „компютърна позиция“ води до болки. Ако дълго седим, трябва няколко пъти на ден (след 30 минути седене) да се изправим, да се разтегнем с ръце, кръстосани зад гърба и над главата и да внимаваме да не седим с кръстосани крака. Трябва да си обзаведем офиса с качествен стол и бюро, които са подходящи за гръбнака ни и ни осигуряват възможност да седим с изправен гръб и със стъпала, долепени до пода, а краката сгънати под прав ъгъл в коленете.

6. Масаж

С масаж и автомасаж подобряваме кръвообращението, което е съществено за облекчаване на болките, даже когато са вече налични.