Блогът

Погрижете се да седите правилно

Редакционна Розакта®
Погрижете се да седите правилно

За да могат мускулите ни ефикасно да вършат работата си, трябва да бъдат достатъчно гъвкави и, разбира се, достатъчно силни и издръжливи. По-дълготрайно стоене в неестествена позиция стяга мускулите, заради това трябва при необходимост да ги отпуснем чрез упражнения за разтягане. А на работното място, където болките обикновено се появяват, често забравяме за това.

Много хора седят пред компютъра по 10 часа или повече на ден, което влияе на здравето им. Неправилната стойка може да причини болки в гърба, врата и ръцете, главоболие, умора в очите и влошаване на зрението. Тези проблеми можем да избегнем само с правилната позиция на седене зад бюрото. Седнете така, че с долната част на гърба да се допирате до облегалката, ако столът е достатъчно висок – и с горната част на гърба. Така ще бъдете по изправени, докато седите, а изправената стойка при работа с компютър е много важна. Ако облегалката на стола не приляга добре към гърба ви, си помогнете с по-малки възглавници. Височината на стола нагласете така, че със стъпалата да докосвате пода, а коленете да са на едно ниво с хълбоците ви или малко по-ниско. Ъгълът, под който трябва да стои облегалката за гърба, трябва да бъде между 100 и 110 градуса. По време на използване на клавиатурата и мишката, лактите трябва да бъдат на височината на бюрото.

Също така не бива да забравяте за почивките

Резултати от изследвания са потвърдили, че хората, които по-често си правят почивки, са по-продуктивни от онези, които не се откъсват от работата и даже по време на почивката са на компютъра или телефона. Почивките, включващи разходки, четене или разговор с колеги, се оказват най-ефективни. Почивката от няколко минути можете да използвате за разтягане на мускулите, с което ще премахнете сковаността и болките, които могат да имат дългосрочни последствия.

Дланите и китките можете да раздвижите като изпънете ръце с длани надолу и извиете китки така, че пръстите да сочат нагоре. Задръжте така десет секунди, а после извийте китките с пръстите надолу. Пак задръжте десет секунди.

И гърба можете да раздвижите в седнало положение: кръстосайте краката, левия през десния, и сложете дясната ръка на външната страна на лявото бедро. С ръката контролирано дърпайте тялото надясно, обърнете глава и погледнете през лявото рамо. Задръжте така пет до десет секунди, за да усетите разтягане. Повторете упражнението и в другата посока. Дишайте бавно.

Разтегнете схванатите мускули

Ако често усещате болки във врата, гърба, кръста, краката и ръцете, означава, че прекарвате много време в седнало положение. Схващането можете да премахнете и по естествен начин.

За отпускане на врата през половин, един час направете следното упражнение: три пъти обърнете глава напълно надясно, така, че да поглеждате през дясното рамо. Направете това и в другата посока. Пет пъти погледнете към тавана и после бавно към пода. Накрая обърнете главата от ляво надясно и обратно. Повторете три пъти, респ. докато схващането не отмине.