Блогът

Как да облекчим болката?

Редакционна Розакта®
Как да облекчим болката?

Врат, рамене, кръст, крака, ръце, колене – това са най-честите места на болките в мускулите. Познато, нали?

Знаете ли, че от болки в мускулите редовно или от време на време се оплакват много хора? Става дума за чест, повтарящ се, обикновено безопасен проблем, с който се сблъскваме заради прекалена физическа активност, заради спортни травми или претоварване на ставите, от което могат да пострадат и мускулите около ставите, или заради необичайни физически натоварвания. Болките в мускулите често се появяват и заради вършене на работа в неестествена позиция, която причинява напрягане на мускулите, заради дълго седене, а също така, когато сме под голям стрес.

Неправилна стойка

Освен от прекалено физическо натоварване, претоварването на мускулите може да бъде причинено и от неправилната стойка на тялото. Признаците, които би трябвало да ни предупредят, че трябва да променим, т.е. подобрим стойката на тялото при седене, са болки и спазми в гърба, раменете, врата и ръцете. Когато причината за болките в раменете и врата е продължително седене в неестествена позиция зад компютъра, е препоръчително да се смени и приспособи работната среда. Понякога е достатъчно поставянето на компютъра на подходяща височина и периодични, няколко минутни упражнения за разтягане и отпускане.

Как да облекчим болката?

Когато мускулите ни болят, парят или са травмирани, трябва да помогнем на тялото да се възстанови по-бързо. Болките могат да се облекчат с охлаждане на болезнените места, почивка и използване на болкоуспокояващи мазила, които се намират в аптеките. Ако болката отмине, преглед при лекар или специално лечение не са необходими. Но внимавайте! Болките могат да имат и други причини. Заради това при по-силни и по-продължителни болки е препоръчително да се консултирате с лекар или фармацевт.

Превенция

Мускулите могат да вършат своята работа ефикасно само когато са достатъчно гъвкави, силни и издръжливи. Можем много да допринесем сами за здрави мускули с редовно движение. Ако на работното място дълго седим, трябва да обърнем още по-голямо внимание на движението. Но не чакайте до края на работния ден. Експертите съветват да правите упражнения по време на активна почивка или като кратко разтоварване, което не пречи на работния процес, и увеличава периферния кръвоток.

Упражнения на работното място

УПРАЖНЕНИЕ 1

  1. Опираме дланите на облегалките за ръцете и се вдигаме до изправено положение.
  2. Бутаме ръцете надолу, прибираме лопатките, изправяме и отпускаме гърба.
  3. Погледът е насочен напред. Задържаме няколко секунди и бавно се отпускаме обратно на стола.

УПРАЖНЕНИЕ 2

  1. Седим изправени.
  2. Преплитаме пръстите на ръцете, насочваме ги към тавана и изпъваме ръцете нагоре.
  3. Същевременно с издишване избутваме гръдния кош надолу. С това активно раздвижваме гръбнака и предотвратяваме прекалено разтягане на лумбалните прешлени.
  4. Ако подвижността на раменете ни е ограничена, насочваме ръцете леко напред. Задържаме тази позиция за 4-5 вдишвания/издишвания.